Dreyfus Building, MIT

Dreyfus Building, MIT

I. M. Pei and Partners, 1967–1970

Landscape: Sasaki, Dawson, DeMay

Harleston Parker Medal, 1980

The Camille and Edouard Dreyfus Building houses the MIT Chemistry Department. The linear building parallels Eastman Laboratory to the west, and architecturally evokes a horizontal version of the Green Building tower that rises to its east. The floor plan deviates from MIT's traditional central corridor scheme by placing the laboratory and office space away from the windows by means of exterior corridors. The interior space consists of a research community of graduate students working in laboratory modules at the center, and faculty offices, lobbies, and teaching areas at each end of the building. A major renovation to the 132,000-square-foot building was completed in 2003.

The building is a rectangular block, brought to life by the carefully articulated details that give window sills, mullions, and spandrels a lightness uncharacteristic of concrete. The most prominent end of the building is cantilevered over an entrance to preserve an established walkway through campus. An elegant three-level bridge of glass and concrete connects the building with Dorrance and Whitaker Buildings (1952, 1963). The building is connected underground to the adjacent Charles Hayden Library and the Green Building.